„БСП за пореден път показа истинското си отношение към ценностите на демокрацията“, заяви бившият председател на парламента и настоящ депутат от ГЕРБ Димитър Главчев пред тевлевизия „Европа“ във връзка със скандалния текст от декларацията на левицата. В нея Народният съд от 1945 година е определен за „необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“. Според Главчев по този начин на практика БСП приравнява Народният съд и нацизма.

бсп, нинова

„Нещо много страшно ни казва. Той приравнява на практика Народния съд и това, което се е извършило по това време, с това, което е правил нацизмът. С концлагерите. Това също мога да го приравня с необходимо военновременно правосъдие. По същия начин, със същия термин, както са го опаковали, да оправдаят и Белене и Ловеч, и Скравена. Да не се връщам по-назад с атентата в църквата Св. Неделя. Може да кажат – така е трябвало да стане, затова така сме направили. А знаете много добре, че това е най-големият терористичен акт в света преди атентата в кулите – близнаци в Ню Йорк“, коментира Главчев.

Жаблянов

Той осъди отказа на Валери Жаблянов да подаде оставка като зам.-председател на Народното събрание. Според него скандалът отново потвърждава необходимостта комунистическият режим да се изучава подробно в училище. От думите на Главчев стана ясно, че в правилника за дейността на Народното събрание липсва текст срещу езика на омразата и ксенофобията, който според него звучи все по-често от трибуната на парламента. „Обидата е към народни представители, към президент, вицепрезидент – За ксенофобия няма ли текст? За език на омразата? – Мисля, че изричен текст няма. Може би си заслужава да се помисли за промяна в правилника“, допълни още той.


Leave A Reply