До четири години предстои да се изгради голяма част от магистралния път между Видин и Ботевград. Строителството ще започне от най-сложните участъци Мездра – Ботевград и Видин – Ружинци. През март Агенция „Пътна инфраструктура“ ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра – Ботевград , от път E-79, с дължина 33 км. През втората половина на годината ще бъдат обявени процедурите за строителство на още 52 км – от Видин до Ружинци. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет.

AM_Vidin_Botevgrad

Въпреки че от началото на годината досега това беше многократно заявявано, АПИ прави това уточнение по повод искания на жители от региона, които протестират с искане за магистрала от Видин до София. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик от Дунав мост 2. За намаляване на шума ще бъдат монтирани и шумозащитни съоръжения по участъците от трасето, които са в близост до населените места.

път, магистрала

Тази седмица АПИ стартира обществената поръчка за избор на изпълнител за издирване на археологически обекти по трасето на път E-79, в участъка Видин – Монтана – Враца. За извършването на теренни археологически проучвания преди да стартира изграждането на бъдещата магистрала са предвидени 80 000 лв. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., която финансира подготовката на проекта.


Leave A Reply