Хората, които доброволно помагат на изпаднали в беда животни, вече имат средство, с което по-бързо и ефективно да оказват помощ. Help a Paw е мобилно приложение, чрез което всеки, който го е инсталирал на смартфона си, може своевременно да подаде сигнал за пострадало животно или да се отзове на такъв. Има възможност да се качи и снимка, а всеки сигнал има статус – тоест, други потребители могат да разберат докъде е стигнал даден случай и дали и кога е приключил. Автор на приложението е 33-годишният програмист Милен Маринов.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

„Когато човек срещне пострадало животно, хубаво е, ако има възможност, той да му помогне лично. Но винаги се случва човек да е зает, да няма възможност и в този случай това е проблемът, който приложението решава. Подава сигнал и съответно хора, които се намират наблизо, получават известие, и ако някой от тях има възможност, той разбира много бързо и може да помогне“, обясни Милен Маринов.

снимка: goodhousekeeping.com

снимка: goodhousekeeping.com

„До момента подобна доброволческа дейност се извършва предимно чрез социалните мрежи, но забавянето е голямо“, посочва Милен. „Аз видях случай на блъснато куче на метри от моя блок. Обаче го видях много часове по-късно. И затова се замислих, че ако има приложение, с което това да се случва, може да става много по-бързо и по-ефективно“, подчерта той. Милен се надява някой ден приложението му да стане излишно – да няма нужда да се подават сигнали за животни в беда.


Leave A Reply