„ПГ на ГЕРБ, заедно с „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов.“ Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание след заседание на групата, предаде Агенция „Фокус“. „ПГ е единодушна, заедно с „Обединени патриоти“ подобно поведение на заместник-председател на парламента, няма как да бъде одобрено от парламентарното мнозинство“, каза Цветанов. По думите му Валери Жаблянов е проявил подигравателно отношение към жертвите на комунизма.

Валери Жаблянов

Валери Жаблянов

„Събрахме достатъчно подписи да поискаме оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на парламента. Подписите са събрани. Извинявайте, че не знам колко са те“, каза още Цветанов и подчерта, че парламентaрната група на ГЕРБ е достатъчна да ги внесат само те, но са потърсили подкрепата и на „Обединени патриоти“. По думите му подписите на двете групи са внесени днес в деловодството на парламента. Цветанов заяви, че не е разговарял с ДПС дали ще ги подкрепят за оставката на Валери Жаблянов.
снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Относно поисканата оставка на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев от здравния министър, Цветанов коментира, че не е от компетентността на парламентарната група да даде отговор сваля ли политическото доверие от Плочев. По думите на Цветанов писмо до министър Кирил Ананиев не е изпращано във връзка с исканата актуализация на бюджета на НЗОК. „Що се касае до писмото до парламента, тук вече говорим за актуализация на бюджета. Не е от компетентността на Народното събрание да внасяме актуализация на бюджета на държавата. Има административен проблем, но това не е от компетентността на парламентарната група да отговорим дали сваляме политическото доверие или не. Има Надзорен съвет. Ние ще се съобразим с това, което беше направено като предложение от народни представители от нашата парламентарна група – следващия вторник проф. Плочев да бъде изслушан“, каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ.
Камен Плочев

Камен Плочев

Цветан Цветанов поясни, че групата се съобразява със законовите изисквания и подчерта, че парламентарната група на ГЕРБ не е в състояние да поиска оставката на проф. Камен Плочев като управител на НЗОК. Заместник-председателят на ГЕРБ допълни, че партията не коментира професионални качества на управителя на НЗОК, а говори за административния въпрос, който е предвидил. Цветанов допълни, че утре в дневния ред на Здравната комисия д-р Даниела Дариткова е предвидила изслушване на проф. Камен Плочев.
снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Във връзка с изявлението на депутата Елена Йончева, че има разминаване в цената на оградата и пазарните цени, Цветанов призова фокусът да бъде върху парламентарното измерение на Българското председателство. „Имаме много сериозно парламентарно измерение на 18-19 март“, каза той. По думите му ще се говори за киберсигурност. Заместник-председателят на ГЕРБ определи тона на БСП като заядлив. „Който се чувства засегнат, е в правото си да потърси своите права в съда. Не смятам да се занимавам и хабя енергията си за подобни дела. Натоварен съм с много отговорности, искам да си свърша моята работа. Заедно с парламентарната група решаваме проблемите на българските граждани“, посочи той във връзка с обявеното от говорителя на БСП, че ще заведе дело за клевета срещу него. Цветанов заяви, че именно българските граждани са тези, които ще дадат оценка за всяка една от парламентарните групи.
снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Всеки един скандал, които се стремят да провокират БСП и президентът, защото те са едно цяло – това е ясен проект, който е реализиран от началото на 2016 г. – да вървим към нещо друго, но не и да бъдем част от силна и обединена Европа“, коментира Цветанов. „Не очаквайте от ГЕРБ да падне на това ниво“, допълни Цветанов и заяви, че ГЕРБ иска да реализира 4-годишния си управленски мандат.
Борисов, Обединени патриоти
„Имаме пълен консенсус в коалицията – трябва да сме много по-отговорни и всеки един, когато изразява личното си мнение, да не провокира съмнение или някой да прави тълкувания, че има напрежение в коалицията или по начина, по който формираме парламентарното си мнозинство“, каза още Цветанов. Той поясни, че във вторник в 16.00 часа е имало съвместно заседание на ПГ на ГЕРБ с ръководството на ПГ на „Обединени патриоти“. „Обсъждахме както програмата за седмицата, така и за важните законопроекти, които трябва да бъдат разглеждани в предстоящата седмица“, каза Цветанов. По думите му министър Кирил Ананиев е отишъл на среща с „Обединени патриоти“ и е изразил готовност да се срещне с всяка една от групите, за да се чуят различните мнения. „Да можем да говорим обективно по фактите“, допълни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ.


Leave A Reply