„Министерството на здравеопазването (МЗ)  дължи на НЗОК 18 млн. лв.“, каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев по време на извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, което е за изслушване управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради прогресиращата тенденция за нарастване на задълженията към здравни институции на държави членки на ЕС за предоставени на български осигурени лица здравни услуги. По думите му това е трансфер от МЗ към НЗОК, който тя трябва да предостави на чужди фондове след лечение на български граждани. Проф. Плочев посочи, че досега МЗ е платило 64 хил. лв.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Годишните суми на платени средства към чуждите фондове са по-ниски от постъпилите искове, което води до непрекъснато нарастване на задълженията към другите държави“, допълни още проф. Плочев. „Към момента задълженията на НЗОК към чуждите фондове са 271 млн.лв., а в бюджета на НЗОК по това перо са предвидени 73 млн.лв. Зачестяват писма от държавите за неспазване на 18-месечния срок за заплащане и се настоява да се направят планове как ще се плаща занапред. На 20 януари 2018 г. е получено писмо от Германия, в което се посочва, че този срок е изтекъл, а дължимите суми само към Германия са над 20 млн.лв.“, посочи още проф. Плочев. „Решихме да изпратим писмо до парламента с молба да ни помогнете, никой не е поискал актуализация на бюджета, някой трябва да ни каже как да се справим с този проблем“, допълни още проф. Плочев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Непознаването на процедурите не е извинение и не трябва да е част от профила на управител на НЗОК“, каза председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова и допълни, че когато човек поема подобен пост, трябва да се запознае с всички законови процедури. „Изразявам дълбоко съжаление – един чисто оперативно финансов проблем беше преекспониран и се превърна в политически“, каза още Дариткова. „В публичното пространство стана дебат кой какви правомощия има в системата на здравеопазването“, коментира тя.

НЗОК

„Този дебат е повече от ненужен, тъй като Народното събрание като законодателен орган ясно е разписал какви са отговорностите на министъра и на управителните органи на НЗОК“, заяви Даниела Дариткова. „Основният ми въпрос е защо точно в този момент се поставя този въпрос при условие, че е имало много дискусии с възможност тази финансова рамка да бъде коригирана, ако се налага“, попита депутатът от ГЕРБ. „Този дебат категорично е вреден за българските граждани, за лекарите и за всички медицински специалисти“, каза още Даниела Дариткова.


Leave A Reply