„Македония е по-близо от всякога до решаването на дългогодишния спор за името й с Гърция, който пречи на амбициите й за присъединяване към НАТО и Европейския съюз.“ Това каза канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на пресконференция с македонския премиер Зоран Заев в Берлин. Меркел поясни, че е провела разговор и с гръцкия премиер Алексис Ципрас по темата. Това я е уверило, че двете страни се движат прогресивно напред и решение на проблема ще има.

снимка: EPA/BGNES

снимка: EPA/BGNES

„За последните 10 години никога не сме били по-близо до разрешаване на спора, от колкото сега, ще бъде чудесно, ако оставащите проблеми бъдат преодолени. Това би означавало много за Република Македония, но и за Гърция, защото в региона има доста конфликти, а всеки разрешен конфликт е нещо положително“, каза Ангела Меркел.
снимка: EPA/BGNES

снимка: EPA/BGNES

Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви ангажираността на Скопие да върви по пътя към Европейския съюз и НАТО. „Няма друга алтернатива за Република Македония освен да бъде пълноправен член на Европейския съюз и НАТО. Надяваме се да нямаме неприятна ситуация в страната ни. Не мога да изключа този вариант, но нямаме алтернатива. Пътят ни е към членство в Европейския съюз и Алианса. Това може да не се харесва на някои, но се надявам, че с реформите, които правим, с помощта на Германия и други страни-членки от Европейския съюз, целият регион ще постигне прогрес по пътя към Общността и НАТО“, каза Заев.
снимка: EPA/BGNES

снимка: EPA/BGNES

Според канцлера на Германия проблемът между Скопие и Атина за името на Македония трябва да бъде решен, но натискът в преговорите не е много полезен. Канцлерът подчерта, че публичните изявления по темата може да навредят и на двете страни и в тази връзка ги призова за бъдат внимателни. „Компромисите винаги са болезнени и всяка страна трябва да знае какво може да даде. Тук трябва да намерите пътя към решението. Това е дипломатическо изкуство и не е необходимо да се говори на пресконференции, а зад затворени врати“, допълни Меркел.


Leave A Reply