Народното събрание гласува и освободи предсрочно от поста зам.-председател на НС Валери Жаблянов. Предложението бе прието с 110 гласа „за“ и 71 „против“. Така Валери Жаблянов е предсрочно освободен от поста, защото над половината от народните представители в зала гласуваха „за“. Само ПГ на БСП гласува „против“, а депутатите от ДПС не участваха в гласуването.

БГНЕС

БГНЕС

Предложението на БСП гласуването да отпадне от дневния ред беше отхвърлено с 92 гласа „за“, 89 „против“ и 12 „въздържал се“. Секретарят на ПГ на БСП Филип Попов заяви, че искането за оставка противоречи на правилника на парламента и на Конституцията. Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски изтъкна: „Крайно време е комунистическият цинизъм да слезе от трибуната на Народното събрание“. „Усещате ли как след като БСП напуснаха зала въздухът стана много чист“, попита той.

Валери Жаблянов снимка: YouTube

Валери Жаблянов
снимка: YouTube

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки коментира: „Не искам да си представя какво щеше да ми се случи, ако аз бях направил това, което направи Валери Жаблянов. При обявено едноминутно мълчание за жертвите на терора, да излезеш и да крещиш от трибуната“. „Категорични сме, че позицията „за“ оставката е точната и ще подкрепим това искане“, заяви той.

Веселин Марешки

Веселин Марешки

Миналата седмица ГЕРБ поиска оставката на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. Причината е, че той е авторът на скандалната фраза, поместена в официална позиция на БСП, според която „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“. Въпреки че гледната точка на Жаблянов беше премахната от официалната позиция на БСП, тя предизвика вълна от възмущение. Съюзът на репресираните от комунистическия режим поиска публично извинение от заместник-председателя на НС.


Leave A Reply