„Ако днес гласувате оставката на Жаблянов отивате в Конституционния съд и в Съда по правата на човека в Страсбург“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по исканата от ГЕРБ и Обединените патриоти оставка на Валери Жаблянов. „Това е трибунал, извънредно съдилище срещу инакомислещи. Няма да даваме приноса си за създаване на извънредни съдилища“, каза Нинова. „Няма да предлагаме друг зам.-председател на Народното събрание. Нашият зам.-председател на Народното събрание е Валери Жаблянов. Над вас и над нас стои Конституцията“, категорична бе Корнелия Нинова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Съжалявaм, че днес ставате свидетели на това, което показа българската политическа класа – че е незряла да оцени обективно и мъдро историята си, да отговори на реалните ви проблеми, да ви помогне да ги решите“, обърна се Нинова към слушащите дебата граждани. „Съжалявам, че управляващите дадоха този тон. Затова ще се опитам от името на БСП да ви върна към съвременните принципи на свобода на словото и мнението. Поводът за този разговор е исканата оставка от депутатите от ГЕРБ и ОП на Жаблянов.

5243065

„Правилникът на Народното събрание е определил в какви случаи може да се прекрати мандат – по негово заявление, а такова няма. Няма и случаи системно да не изпълнява или превишава задълженията си. Искането за предсрочно прекратяване на мандата е незаконно, тъй като не отговаря на правилника на Народното събрание“, подчерта Нинова. Тя коментира, че според управляващите Жаблянов е превишил правата си като се е изказал в лично качество против договора с Македония и с това е накърнил интересите на България, но в Конституцията пише, че всеки има право да изразява мнение и да го разпространява писмено или устно. „Искането за предсрочно освобождаване на Жаблянов е противоконституционно“, поясни тя. Лидерът на БСП запита дали няма двойни стандарти, когато Георги Марков изразява лично несъгласие с международен договор (Истанбулската конвенция), а в другия случай, изразяване на такова е повод за искане на оставка.

Валери Жаблянов

Валери Жаблянов

„Жаблянов възпрепятствал грубо реда в залата при отдаване на почит към жертвите от комунистическия режим. Единственото което предложи, е към това уважение, към жертвите на комунизма, да прибавим и жертвите на фашизма. Нежелаейки да осъдите фашистките прояви, се хванахте за това изречение на Жаблянов. Това беше декларация от името на БСП, с която Жаблянов не ангажира Народното събрание“, коментира Корнелия Нинова. Според нея оставката се иска, защото управляващите бягат от истинските проблеми.

Корнелия Нинова

„Това е бягство от действителността, за което нямате решение. Това и отмъщение за оставката на Главчев, но не сте осъзнали грешката, която тогава направихте. Тогава той подаде оставка, за да не бъде залата празна за Таяни, а не защото осъзнахте, че е нарушил правото за свобода на словото. Още тогава знаехме, че този акт ще се повтори и се повтаря. Това е акт на отмъщение за онази оставка, която беше заслужена, заради нарушаване на основни демократични принципи“, подчерта председателят на левицата. Нинова попита още не е ли двоен стандарт, когато председателят на Народното събрание ангажира Народното събрание с нейна позиция, че авторитетът на НС е спаднал, заради нападки от президента Радев, си стои тук, а когато Жаблянов изразява лично мнение, му се иска оставката. „Това е моделът цветановщина, при който без съд от тази трибуна се издават присъда. Заради този модел сме съдени 7 пъти в Страсбург“, каза още Нинова.


Leave A Reply