„Замисляме се дали президентското вето не е свързано с бивши членове на неговия екип, говоря за Елена Йончева и липсата на отговор на въпроса участвала ли е в съдружие 50/50 с офшорка.“ Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Делян Добрев за наложеното президентско вето върху Закона за банковата несъстоятелност.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Елена Йончева е внесла 5 хил. лева, а офшорката 315 хил. лева. Тази офшорка се представлява от Зорница Блъскова, която по информация от интернет е съдружник в друга фирма с Георги Георгиев. За нея докладът на „Аликс партнърс“ сочи, че е източила 42 млн. лева от КТБ“, обясни той. „Не получихме отговор на тези въпроси, а в същото време президентът се изказва много ласкаво по отношение на Елена Йончева“, посочи Делян Добрев.

Румен Радев

„Президентът по Конституция има право да налага вето на всеки закон, който прецени. Не сме се запознали с мотивите, когато го направим, можем да ги коментираме конкретно“, каза още той.

“Право на президента е да налага вето. Не сме съгласни с тези мотиви. Считаме, че има неразбиране на параграф 5,6 и 7 от нашия законопроект. И неразбиране на чл. 14 от Закона за нормативните актове”. Това заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Хамид Хамид

“В параграф 5-и, където се говори, че закона погасява задължения и заличава права – това абсолютно не отговаря на истината. За погасяване на задължения ще се произнесе българският съд. Ние само даваме правен способ на синдиците да запазят активите, докато се произнесе съда. В момента висят над 800 дела пред съда и само той може да каже дали дадена сделка е нищожна, недействителна и тн. Преходните разпоредби осигуряват активите да не бъдат разграбвани”, обясни Хамид.


Leave A Reply