От април извинителна бележка от личния лекар за деца и ученици ще струва максимум 3 лв. Това е сред окончателните решения, които лекарския съюз и надзора на здравната каса обсъдиха в сряда на финална среща за Националния рамков договор за 2018 г.
лекар
Официално медицинската бележка няма да влиза в пакета с медицински дейности. Така беше и досега, но като търговски дружества всеки личен лекар можеше сам да определи каква цена да иска за този документ. Сега обаче се определи таван от 3 лева, който не може да се надвишава. Дали личният лекар ще иска от родителите подобна такса е изцяло негово решение.

Български лекарски съюз

Български лекарски съюз

„Смятам,че това, което постигнахме в окончателния преговорен процес между управителния съвет на лекарския съюз и надзора на здравната каса е стъпка напред. Огромна част от текстовете и тези, които представихме в последния момент като промяна са приети“, каза д-р Венцислав Грозев, шеф на Българския лекарски съюз след срещата.
снимка: Financial Tribune

снимка: Financial Tribune

В рамковия договор за 2018 г. са заделени 150 млн. лв., с които ще се повишат цените на 113 клинични пътеки. Най-голямо е увеличението в педиатрията и за раждания, ревизирани са и всички клинични пътеки, по които работят общинските болници. Предвидени са и 3 млн. лв. повече за направленията за изследвания и образна диагностика. Увеличен е и броят на мамографиите и цитонамазките. В събота предстои ежегодният национален събор на Български лекарски съюз, на който се взима окончателно решение дали рамковият договор да се подпише или не.


Leave A Reply