“Нищо ново и неочаквано не сме предложили за оградата в Закона за обществени поръчки”, заяви председателят на Правна комисия Данаил Кирилов пред журналисти. “В никакъв случай тезата на БСП не е вярна”, категоричен бе Кирилов. „Избрахме най-тежкия законодателен път, за да обявим тази промяна, за да няма твърдения, че правим нещо скрито или че прокарваме законодателна инициатива чрез други закон или ред. Оградата вече е изградена и възникват въпроси с поддръжката и възстановяване на щетите по нея, когато има опит за проникване на територията на България“, посочи той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По тази причина Кирилов коментира, че би следвало да се обезпечи поддръжката и ремонтите по преградното съоръжение. „Затова сме вкарали предложението за допълнение, което се състои от една дума и един съюз към вече съществуващия текст, който беше относно изграждането на това съоръжение, се добавя изразът „и поддръжката“. Нищо ново и неочаквано не сме предложили“, заяви Кирилов. Той изтъкна, че поправката е била обявена достатъчно прозрачно и вчера в Правна комисия дебатът по темата е бил около два часа.

снимка: desant.net

снимка: desant.net

„Утре в дебата в пленарна зала ще се види, че няма нищо прикриващо. Целта е да се даде възможност за най-бърза реакция на най-близко стоящите държавни служители да реагират адекватно, за да преодолеят пробив или пропуск в това съоръжение и да обезпечат поддръжката му. Когато имаме пробив, нямаме гаранционна отговорност, така че не можем да ангажираме предходния изпълнител да поправи щетите“, допълни председателят на Правната комисия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Колегите от БСП действително се възползват от всяка възможност да създадат както упрек към управлението днес, както и към възможни корупционни схеми. Това е стандартно за тях като говорене”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с твърдението на БСП. „Напълно съм солидарен с казаното от Данаил Кирилов, като председател на правната комисия“, посочи той. „С промяната в закона и добавката „и за поддръжката“ целта е да има бързина при възстановяването на компрометирани участъци, както от умишлено направен пробив или от бедствие“, обясни Цветан Цветанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Ако вървим в цялостната процедура по Закона за обществените поръчки, без да въведем тази по-специална процедура, може да отнеме месеци или половин година при обжалванията“, уточни той. „Тогава от БСП ще кажат – “ето оградата е компрометирана, което не възпрепятства преминаването на хора, които са се запътили да влизат в страната“, коментира Цветан Цветанов. “Относно въпросите за досъдебно производство и проверката, която се прави – който е нарушил закона, ако бъде установено това, ще си понесе отговорността”, допълни той. „Това не значи, че законодателството се прави, за да може да се създадат условия за корупционни схеми“, заяви той. „Знаете колко е висока оценката за възпиращото съоръжение на всички държави в ЕС. Усилията, които положи българското правителство, и помощта от 160 млн. евро са, за да можем да надградим капацитета, който е изграден с ресурс от републиканския бюджет“, изтъкна Цветан Цветанов.

Волен Сидеров

В отговор на въпрос как ще коментира изявление на председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента, той посочи: „Уважавам всяко различно мнение. Когато има подобни изводи или упреци към мен, специално от коалиционни партньори, не очаквайте да давам отговори през медиите за това какво е казал Волен Сидеров“. „Докато не разговарям с него, няма да направя коментар по темата. Не смятам, че трябва да бъдем допълнителни генератори на изкуствени скандали в обществото и парламентарното мнозинство“, заяви Цветан Цветанов.


Leave A Reply