За трета поредна година България се оказа държавата от Европейския съюз с най-високи нива на корупция, според доклад на организацията „Прозрачност без граници“, цитиран от „Фокус“. Страната ни, която понастоящем е ротационен председател на Съвета на ЕС, бе класирана на 71-во място в Индекса за възприятие на корупцията за 2017 година, който обхваща 180 държави.

снимка: transparency.org

снимка: transparency.org

Класацията се прави на базата на сравняване на страните по редица показатели, които дават точки по скала от 1 до 100, като 1 е напълно корумпирана и 100 е напълно „прозрачна“ държава. България събира 43 точки, малко по-малко от Унгария (45), Румъния (48), Гърция (48) и Хърватия (49). За тези страни организацията предупреждава, че може да има допустима грешка от около три точки. В доклада си от края на януари миналата година на България бе отредено 75-то място от анализираните 176 държави и територии.

снимка: blog.willis.com

снимка: blog.willis.com

На първо място в Индекса е Нова Зеландия (89), следвана от Дания (88). Трето място споделят Финландия, Норвегия, Швейцария – и трите страни събират по 85 точки. Канада, Люксембург, Нидерландия, Великобритания са на осмо място с 82 точки. Германия е на дванадесето място с 81 точки. В дъното на класацията са Сомалия (9), Южен Судан (12) и Сирия (14).


Leave A Reply