Германският канцлер Ангела Меркел осъди в речта си пред Бундестага убийствата на цивилни в Сирия и ги определи като „клане“. Тя добави, че Берлин ще протегне ръка към Русия в опит насилието да се спре.

„Това, което виждаме в момента са ужасни събития в Сирия. Един режим, който се бори не срещу терористи, а срещу собствени си народ. Убийствата на деца, разрушаването на болници, цялото това клане трябва да бъде осъдено. Това искане се отнася и за съюзниците на режима на Асад, особено за Иран и Русия, които също са отговорни. Нашият федерален външен министър ще разговаря по телефона днес с руския си колега. Европа трябва да играе по-голяма роля в прекратяването на това клане, трябва да направим всичко по силите си, за да сложим неговия край“. По-рано Франс прес съобщи, че при френски въздушни удари в Сирия са били убити 13 цивилни, сред които е имало три деца.Меркел

Меркел също така заяви, че ЕС трябва да разработи отговор на растящия глобален натиск в икономическата и политическата сфера, предаде Ройтерс. Тя добави, че тази тема ще бъде в духа на срещата на върха на ЕС, която ще се състои тази седмица. „Убедена съм, че първо, светът не ни чака – нито нас в Германия, нито нас в Европа, и второ, повече от всякога се нуждаем от европейски отговори на наболелите, големи въпроси на нашето време“, заяви Меркел.

 


Leave A Reply