Земетресение със сила 4,6 по Рихтер е регистрирано близо до Асеновград, съобщи от БАН. Трусът е бил в 01:41 часа днес.

земетресение

Според класификацията, която БАН използва, става дума за слабо земетресение. Дълбочината на труса е 14 километра. Това е и причината да няма сериозни щети от земетресението в района на епицентъра. Два квартала в Пловдив имат проблеми с водоснабдяването, има паднал комин на къща в едно от селата, които са в близост до епицентъра на земетресението. Данни за пострадали хора и сериозни щети, няма.

„Всички земетресения с магнитуд между 4 и 5 по скалата на Рихтер са слаби. Не би трябвало да очакваме драматични последствия от това земетресение и афтършоковата поредица, която най-вероятно ще продължи няколко дни”, съобщи професор Емил Ботев, ръководител на департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, пред Нова тв.

 

След основния трус, са регистрирани около 20 земетресения с магнитуд под 3 по скалата на Рихтер, които учените наричат „микроземетресения.

 

Според Европейския сеизмологичен център земетресението е било със сила 4,8 по скалата на Рихтер, а епицентърът – на около 2 километра североизточно от Асеновград. Сред градовете, в които е било усетено земетресението са София, Асеновград, Пловдив и Благоевград.

„Земетресението е усетено силно, но нямаме сведения за щети”, съобщи пред Нова тв заместник-кметът на Община Асеновград Петър Бояджиев.

Земетресението е усетено и в София, Благоевград, Кърджали и Хасково.


Leave A Reply