Централната избирателна комисия (ЦИК) е информирала Народното събрание, че е нужно да се синхронизират срокове на Избирателния кодекс със Закона за електронна идентификация като предпоставка за електронно гласуване. „Информирахме ги и за опасността от сериозни хакерски атаки, с които да можем да се справим“, каза пред журналисти председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева по време на дискусия за дистанционното електронно гласуване. Форумът е организиран от Обществения съвет към ЦИК.

ЦИК

Михаил Константинов, председател на управителния съвет на „Информационно обслужване“ АД, посочи, че електронно гласуване ще има единствения проблем кога ще бъде въведено. „През последните три месеца настъпиха събития, които налагат да се преосмислят сроковете на въвеждане на електронното гласуване“, подчерта той. Оказа се, че „умните карти“ на голям производител от Германия са пробити и в момента се заменят. Има поражение в 100 милиона карти, то се дължи на пробит алгоритъм за криптиране на картите. Грешката е на принципна основа, а не на технологична“, подчерта той.

електронно гласуване

„Вторият проблем е пробивът в процесорите, произвеждани от най-големите световни компании. В момента тези производители правят отчаяни опити да възстановят сигурността на процесорите“, посочи Константинов. „Най-важното нещо в изборите е доверието и ако има подобни пробиви в дистанционното гласуване, то ще изчезне“, подчерта Михаил Константинов. „Много държави в Европа се отказаха от машинното и електронно гласуване – трябва да се действа изключително внимателно и да се преосмислят сроковете за въвеждане на електронно гласуване“, каза той.

снимка: sofia-news.bg

снимка: sofia-news.bg

Проф. Светослав Марков от БАН каза, че сигурността на мрежата, през която се гласува, трябва да е на нивото на военните мрежи, защото там досега няма пробиви. „Не може да се гласува от всеки компютър, те трябва да са със специални чипове“, каза той. „Със защитени компютри се проектират самолети, правят се формулите на лекарства и там данните не могат да бъдат фалшифицирани. Ако се спазват стандартите за обмен на информация между специалните ведомства, главоболията за електронното гласуване ще бъдат минимални“, каза проф. Марков.

Мая Манолова

Националният омбудсман Мая Манолова посочи, че въпросът не е „за“ или „против“ електронно гласуване, защото това гласуване вече е в закона. „Избирателният кодекс вече беше нарушен, когато не бяха изпълнени изискванията за машинното гласуване и затова хората с право се притесняват дали пак няма да се наруши“, каза Манолова. „През тази година трябва да има три експеримента за електронно гласуване. Основните проблеми пред него са електронната идентификация, тайната на вота и мерките срещу манипулациите и купуването на гласове. Ако се съмняваме в електронното гласуване, това би поставило под въпрос електронното правителство и електронното банкиране“, каза Манолова. „Чрез въвеждането на електронното дистанционно гласуване доверието в избирателната система може да бъде повишено“, смята тя.


Leave A Reply