„Хипотетично „Атака“ може да бъде заместена от ВОЛЯ.“ Това каза народният представител от ГЕРБ Делян Добрев в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия във връзка с гневния изблик на Волен Сидеров срещу вицепремиера Валери Симеонов и Цветан Цветанов. „Ако има напрежение то трябва да се обсъжда в рамките на коалиционния съвет”, каза Добрев. „Това, което чуваме звучи като напрежение вътре в Патриотичния фронт, а не като напрежение между Обединени патриоти и ГЕРБ”, заяви Добрев. По думите му погледнато математически броят на депутатите на „Атака“ е приблизително равен на тези на Веселин Марешки, които също подкрепят кабинета. „Хипотетично могат да бъдат заместени с друга подобна по размер парламентарна група – тази на Марешки”, каза депутатът от ГЕРБ.
Борисов, Обединени патриоти
Добрев коментира и информацията за това, че ЧЕЗ продава активите си на българския пазар. „Това, което е смущаващо е, че първоначално на мен това ми прозвуча като фалшива новина, защото не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 хиляди лева активи и 11 хиляди лева загуби, ще купи най-големия частен енергиен бизнес в България”, подчерта той. Според него не се вижда какъв опит имат новите купувачи на ЧЕЗ. Той подчерта, че това дали държавата ще се съгласи на сделката, зависи от Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране.
чез
По въпроса за това какво се разбраха бизнесът и държавата за поскъпването на тока, Добрев каза, че няма опасения за пазарни манипулации, тъй като има нова директива, която въвежда нови правила по въпроса. Тези промени ще бъдат въведени със същия законопроект, с който ще се разшири обхвата на продавачите на българската независима енергийна борса. „Манипулациите на пазара и съмненията на бизнеса за такива бяха не по отношение на борсата, а по отношение на собствените платформи на дружествата и начина, по който една шепа търговци купуват енергията в България”, каза той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Добрев коментира и изказването на Корнелия Нинова, според която поправките, които ГЕРБ внася за бърза поддръжка и ремонт на граничната ограда, са опит за усвояване на още средства. Той каза, че каквото и да направят, за опозицията все ще е лошо. „От друга страна, ако въведеш законодателна промяна, с която да кажеш, ако се случат такива извънредни ситуации и целостта на оградата бъде нарушена, държавата има право да избере в съкратени срокове някой, който да оправи проблема, тогава ще кажат, че няма достатъчно срокове и процедури”, заяви Добрев.
Румен Радев
Що се отнася до президентското вето Делян Добрев каза, че „колегите от ДПС явно са в много трудна ситуация, защото те са вносители на законопроекта, а от друга подкрепиха президента Радев в президентските избори”. „В последните дни се чудят как хем да кажат, че законопроектът е хубав, хем да не обидят президента”, каза Добрев. „Продължавам да питам дали Йончева не е повлияла на президента, да наложи това вето”, каза той. Депутатът от ГЕРБ цитира доклади, според които една фирма е източила 42 милиона от КТБ, което може би, смята Добрев, е причина Елена Йончева да повлияе за ветото.


Leave A Reply