Меморандум за разбирателство между България и Република Сърбия за подобряване на ефективността на железопътния транспорт и Меморандум за разбирателство за сътрудничество между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България и Министерството на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия в развитието на пристанищната инфраструктура на р. Дунав, необходима за съхранение и пренос на втечнен природен газ подписаха в Министерския съвет днес транспортният министър Ивайло Московски и вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович.

6085477

Подписването е в рамките на посещението на президента на Република Сърбия Александър Вучич, който днес имаше среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. По време на срещата си двамата са обсъдили основния външнополитически приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС – европейската перспектива за Западните Балкани, напредъка на Сърбия в преговорите за присъединяване, както и редица въпроси от двустранните отношения и международния дневен ред.

KYO_1305

„Важна е съвместната работа на България и Сърбия относно транспорта по р. Дунав, това ще ни осигури газова независимост“, каза Екатерина Захариева. „Искам да благодаря за подписването на тези споразумения. Те са много конкретни и освен ръстът на търговията и на туристите, е много важно да развием и инфраструктурата, така че един от нашите приоритети е коридор номер 10. Днес двамата министри подписаха споразумение, което ще ускори железопътната част от този коридор. Не без значение е и съвместната работа на двете правителства по отношение на газовите връзки. В случая река Дунав осигурява газова независимост между двете страни“, каза министър Захариева.

6085481

Президентът на Сърбия Александър Вучич благодари за подписването на спогодбите и отбеляза, че през изминалата година стокообменът между двете държави бележи значителен ръст. Вучич благодари и за подкрепата от страна на България за присъединяването на Сърбия и пожела успех на българското правителство по време на председателството.

KYO_1361

Вицепремиерът Екатерина Захариева също подчерта ръста в областта на търговията и туризма между двете държави и посочи, че подписаните днес споразумения ще ускорят процеса на завършване на транспортен коридор №10, както и газовата независимост на двете страни.

6085484

В рамките на визитата днес бе подписан и Меморандум в областта на труда и социалната политика, като подписите си под него сложиха Бисер Петков, министър на труда и социалната политика и сръбският вицепремиер Зорана Михайлович.


Leave A Reply