Надзорният съвет на НЗОК заседава извънредно, за да разгледа въпросите, дискутирани на заседанието на Комисията по здравеопазване на 21 февруари 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

Тогава управителят на Касата проф. Камен Плочев заяви, че никой не е искал актуализация на бюджета на здравната каса. В своето обръщение към депутатите, той посочи, че е искал да се намери възможност, да се реши проблема със задълженията на касата към здравни институции на държави членки на ЕС.

Камен Плочев

Камен Плочев

Към 31 януари 2018 г. задълженията по исковете на другите държави са на стойност 271 млн. и 200 хил. лв. Средствата в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност са в размер на 73 млн. лв., съобщават от НЗОК. Финансовият министър Владислав Горанов иска да се направи инспекция, защото данните за разходите, с които разполага министерството и тези в отчета на Касата са различни. Поради тази причина Горанов се обяви против подписването на Национален рамков договор с Лекарския и Зъболекарския съюз.


Leave A Reply