Името, за което ще постигнем договорка, ще трябва едновременно да бъде и конституционно име на нашите съседи, а това е предпоставка за промени в конституцията. Това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас на пресконференция в Брюксел след неформалната среща на Европейския съвет. Гърция иска едно решение за едно име, което ще бъде и за външна, и за вътрешна употреба. Ципрас смята, че Република Македония е тази, която бърза да реши проблема, защото той е екзистенциален въпрос за европейската ѝ перспектива.

По отношение на срока за постигане на решение, гръцкият премиер коментира, че страната му не бърза, нито е поставена под натиск да го договори до срещата на НАТО през юли, когато евентуално Македония може да получи покана за членство.По повод опитите на турския президент Ердоган да засили ролята си в региона, Ципрас заяви, че европейската перспектива на Скопие минава през Атина, а не през Анкара.Гърция Македония

Македонският вицепремиер и министър на отбраната Радмила Шекеринска смята, че решение на спора за името с Гърция ще се очертае през март. Работим търпеливо и се надявам това да даде резултат, заяви Шерекинска в интервю за местна телевизия. Окончателните решения ще се вземат през юни и юли, но до края на март ще начертаем контурите на някакво решение, защото трябва да постигнем взаимно приемлив и за двете страни договор, допълни военният министър на Р Македония.

ЕС оказва започва да оказва натиск върху Гърция и Македония за по-бързо решаване на спора им. Това е казала на гръцкия премиер Ципрас германският канцлер Ангела Меркел на кратка среща в Брюксел. В неделя в Скопие ще пристигнат председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан за разговори с македонските ръководители.


Leave A Reply