Лидерите на ЕС се обединиха в отхвърлянето на идеята следващият председател на ЕК да бъде определен от резултатите от изборите за ЕП през 2019 г. Те ясно изразиха желанието си да запазят колективния контрол върху този важен пост. Това означава, че наследникът на Юнкер няма да бъде автоматично номиниран от партията, спечелила най-много гласове на изборите за Европейски парламент.

„Жан-Клод Юнкер представи идеята си за сливане на двата поста – председател на Европейския съвет и на Европейската комисия, но лидерите не подкрепиха това предложение. В Лисабонския договор ясно е посочено, че председателят на ЕК трябва да бъде предложен от лидерите на държавите членки и след това демократично избран от членовете на Европейския парламент“, заяви Доналд Туск.

Доналд Туск Снимка: Пресцентър на Съвета на ЕС

Доналд Туск
Снимка: Пресцентър на Съвета на ЕС

Германската система на т. нар. водещ кандидат (Спиценкандидат) бе приета за избирането на Юнкер начело на ЕК през 2014 г, въпреки възраженията на някои държавни и правителствени лидери. Но постигнатият консенсус определяше, че лидерите запазват автономното си право да номинират ръководителя на Комисията, вземайки предвид резултатите от европейските избори, както са задължени по Лисабонския договор.

„Дебатът по институционалните въпроси беше приятелски, освен когато споменах идеята за сливане на двата поста – председател на Съвета и председател на Комисията. Повтарям отново – тук не става въпрос за опит за преврат, а за прилагане на договорите“, заяви Юнкер. Ройтерс отбелязва, че предложението на Юнкер е срещнало силна съпротива сред лидерите на Съюза, защото цели прехвърляне на повече правомощия към Европейската комисия за сметка на Съвета на ЕС.


Leave A Reply