Македония демонтира надписа на международното летище “Александър Велики” – знак на добра воля от Скопие в преговорите с Атина за уреждане на спора за името на страната. Кранове свалиха от фасадата на сградата буквите, съставящи името на античния владетел. Освен това бяха свалени и обозначителните табели в зоната на летището. Отсега нататък то ще се казва Международно летище “Скопие”.

Решението за промяна на името на летището, както и на основната магистрала в Македония, която също носи името “Александър Велики”, бе взето на 24 януари от премиера Зоран Заев след срещата му с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас в кулоарите на СИФ в Давос. Скопие смята, че по този начин показва готовността си за компромис в спора с Атина за името. Повечето македонци смятат, че смяната на името на летището е стъпка в правилната посока.435278-aerodromot-aleksandar-veliki-e-otvoren-i-funkcionira-normalno

 

Гърция смята, че името Македония съдържа териториални претенции към нейна северна провинция със същото име, както и към историята ѝ. Името на летището в Скопие дразнеше гърците, защото Македония се е наричала древната гръцка империя, управлявана от Александър Велики. Сега спорът между двете държави за името е на път да се реши, за да може Македония да получи покана за членство в НАТО и да ускори процеса на интеграция в ЕС.


Leave A Reply