Нямаме никакви сигнали за бедстващи или закъсали хора. Това заяви инж. Дончо Атанасов – председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” по време на брифинг във връзка с обилния снеговалеж и усложнената пътна обстановка в страната, предаде Агенция „Фокус”.

Председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов

Председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов

„Имаме сигнали за места, където не е било почистено, но това са единични случаи. В момента над 2000 машини са по републиканската пътна мрежа и почистват пътищата”, обясни инж. Атанасов и допълни, че според анализите ситуацията в някои части на страната ще продължи да се усложнява заради силните пориви на вятъра. „В Североизточна и Северна България поривите на вятъра достигат над 15 м/с с усилване на снеговалежа. Очаква се снежната покривка в Североизточна България да стане над 30 см”, подчерта той. По думите му прогнозите на НИМХ също потвърждават това очакване.
снегорин
„На този етап, след като нямаме ограничение по автомагистралите за леки автомобили, при този силен снеговалеж и ниски температури, мисля че снегопочистващите фирми си вършат добре работата“, каза още председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”. Във връзка с заявеното от министъра на регионалното развитие Николай Нанков недоволство по-рано през деня, че е Пазарджишка област снегопочистващата фирма не е свършила добре своята работа, инж. Атанасов коментира: „Това е пътно-транспортното произшествие, при което един турски ТИР, изпреварвайки други два ТИР-а с над 100 км/ч, не изпълнява разпореждането на „Пътна полиция”, не спира и закача двата ТИР-а. Катастрофата става някъде около 10.30 часа и блокира 5 машини, които са в задръстването преди произшествието. Някъде към 12.30 лично аз ходих и отпушихме движението”.
катастрофа
Инж. Атанасов апелира към водачите на автомобили да не тръгват на път тази вечер или през нощта, освен ако не е особено наложително. „Обстановката ще се усложнява и през близките 3-4 дни. Очаква се още един средиземноморски циклон и един атлантически циклон. Очакват се много ниски температури – минус 15-20 градуса”, подчерта той.


Leave A Reply