„Надявам се съвсем скоро да имаме обща литургия в България и Македония, това също е начин взаимно да се подкрепяме“, каза македонският премиер Зоран Заев на пресконференция с лидерите на страните от Западните Балкани в рамките на Инвестиционния форум, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон в отговор на въпрос ще подкрепи ли съвместно съслужение във връзка с 1000-годишнината от създаването на Охридската епископия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„В рамките на Договора за добросъседство между България и Македония сме се споразумели, че с най-голяма радост ще подкрепяме всички общи действия за задълбочаване на сътрудничеството и като държава, и като правителство“, посочи той. „Вложили сме много усилия в увеличаването на енергийния ни капацитет. Има увеличение от 35% вече. Едното от тези решение беше да си партнираме с България, за да можем да задоволим нуждите си. Правим и още стъпки и се надяваме да имаме и бъдещи възможности“, каза още македонският премиер.

4

„Корупцията унищожи обществата ни, трябва да работим, за да противодействаме“, Заев. „Това е битка, която е нестихваща и никога не свършва. Трябва да продължим и да се подобряваме в тази насока“, заяви той. „Имаме инструменти, които вече съществуват в региона. Трябва още много да направим, разбира се“, посочи Зоран Заев.

Ана Бърнабич, Бойко Борисов

„Планът е да финализираме газовият конектор до 2020-2021 година, това е връзката София- Ниш-Димитровград“,  каза премиерът на Сърбия Ана Бърнабич на пресконференцията. „Газовият интерконектор с България е един от приоритетните проекти, който е включен и в рамките на Берлинския процес за свързаност“, заяви тя. „Разговаряме с различни институции за финансирането и започнахме техническата документация“, обясни тя.

2 (1)

„Борисов е Меркел на Балканите“ – това сравнение с германския канцлер направи премиерът на Албания Еди Рама, впечатлен от изказването на българския министър-председател Бойко Борисов на инвестиционния форум за Западните Балкани.

3 (1)

„Всичко, което е необходимо, го има на Балканите. Те са райско място“, заяви Бойко Борисов по време на форума. „Крайно време е да говорим с цифри и срокове за транспортните коридори. Цялата сума на инвестициите в инфраструктура на Балканите ще струва 30 милиарда евро“, изтъкна българският премиер. Той отбеляза, че за войните в региона са похарчени 50 милиарда. Това изявление на българския министър-председател впечатли силно неговия албански колега. В конференцията взе участие и британският министър на цифровите технологии Мат Ханкок. „Ние имаме дългосрочен ангажимент за просперитет на Западните Балкани“, заяви той.


Leave A Reply