„Някой иска да повтори февруарските събития от 2013 година. Пак ЧЕЗ, пак ток.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредно изявление в Народното събрание относно сделката за продажба на дружеството. „Този път оставка няма да има“, категоричен беше Борисов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Подценихме обстановката от последните дни. Действително сделката за ЧЕЗ е проведена между две частни компании, дотук нищо лошо“, коментира Борисов. „Наблюдавайки последни дни как беше градирана атаката срещу нас, поисках разговор с премиера Бабиш и настоях, тъй като няма как да знаем какво се е случило, да получа информацията, която има в тяхното министерство“, посочи премиерът.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Сега се насажда усещането и то много планирано и точно, че Гинка от Пазарджик, прави сделка, като някой от нас стои зад нея. Това не е истина и цели други последствия“, заяви Бойко Борисов.

От думите му стана ясно, че според получената от чешкия си колега Бабиш информация зад сделката за ЧЕЗ стоят и руски банки, включително грузински капитали. „Като разгледах изпратеното от премиера на Чехия виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Законът за банките е много строг и ще им спестя имената“, коментира той. „Останах с впечатление, че сделката е приключила, а това което ми праща премиерът на Чехия, излиза, че тези банки са изпратили писмо за комфорт, за намерения, които не означават нищо“, обясни Бойко Борисов и уточни, че ГЕРБ ще изготви промени в Закона за енергетиката.

чез

„Използваха дните, в които знаят, че сме в чужбина и сме заети там. Да вложим цялата мощ на държавата и с цялата й сила да се върнем и да направим каквото е необходимо. Няма да им дам да ми петнят репутацията’, каза още Борисов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той посъветва президента Радев да се обади на президента Земан и да се поинтересува какво мисли за сделката. Оставката на енергийния министър Теменужка Петкова все още е под въпрос. Борисов каза, че ще провери целия сценарий.


Leave A Reply