Личен състав и техника от Сухопътните войски оказаха помощ на бедстващи хора в усложнената зимна обстановка в област Плевен тази нощ. Военнослужещите са от състава на формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за действие при зимни условия на 55-и инженерен полк – Белене. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

снимка: МО

снимка: МО

Военнослужещите разчистваха часове наред пътни участъци и оказваха съдействие на бедстващи хора, сред които и един чужд гражданин, в района на селата Лозица, Любеново и Въбел, община Никопол, област Плевен.Изтеглени бяха автомобили, попаднали в огромни преспи. Някои от тях бяха придружени до гр. Белене, където пътниците им да пренощуват. Разчистен бе пътен участък от с. Лозица до гр. Никопол и обратно до град Белене. Действията продължиха до 02.00 ч. тази сутрин.

деца, сняг

Междувременно 35 училища в Пловдивска област са в извънредна зимна ваканция, съобщи БТА.
Днешният ден е неучебен за 15-те училища на територията на община Карлово и трите в Сопот. В тридневна зимна ваканция, до 1 март включително, са пуснати учащите в общините Хисаря и Калояново /общо 10 учебни заведения/. Заради усложнената зимна обстановка и влошените метеорологични условия във всички 5 основни и 2 средни училища в община Раковски няма да провеждат учебни занятия от 28 февруари до 2 март включително.Възможно е община Карлово да поиска от МОН удължаване на извънредната ваканция, заради прогнозираното понижение на температурите.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В 14 населени места от Североизточна България, от които 10 в област Добрич, 1 в област Варна, 2 в Силистра и 1 в Русе, продължава работата по отстраняване на аварии по електроразпределителната мрежа. До редица аварии по електроразпределителната мрежа се стигна вследствие на силния вятър и снегонавяванията, които доведоха до обледяване на въздушни проводници. Екипите на „Електроразпределение Север“ вчера следобед възстановиха електрозахранването на над 50 населени места. През изминалата нощ обаче възникнаха нови повреди. Днес работата по възстановяване на електричеството продължава. Поради влошените метеорологични условия през последното денонощие отчетниците на компанията не успяха да извършат месечното отчитане на електромерите в селата Поручик Кърджиево, Шуменци, Сяново и Новаково. Потреблението на клиентите в тези населени места ще бъде отчетено веднага след като достъпът до тях е възможен, съобщиха от Агенция „Фокус“.


Leave A Reply