Ролята на Световната търговска организация като единствен форум, който обединява световните търговски нации и възможностите за развитие на търговията в отделните държави-членки обсъдиха на съвместна среща в Народното събрание генералният директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и Комисията по икономическа политика и туризъм. В срещата взеха участие и членове на Обществения съвет към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.
NS-Svetovna_turgovska_organizacia-sreshtaSNIMKA2
„За мен е много важно да съм тук в София по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз“, заяви Роберто Азеведо. Народните представители запознаха госта с желанието на България да се присъедини към Еврозоната. По думите на депутати страната ни е сред държавите-членки на Евросъюза с най-ниски данъчни ставки, което е допълнителна предпоставка за привличане на инвестиции. Роберто Азеведо заяви, че нивото на вътрешно данъчно облагане е суверенно решение. По отношение на присъединяването в Еврозоната генералният директор на СТО заяви личното си мнение, че страната ни е извършила необходимите реформи и имаме добра фискална политика.
NS-Svetovna_turgovska_organizacia-sreshtaSNIMKA5
В последвалата дискусия председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин информира Роберто Азеведо, че развитието на цифровата икономика е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Портфолиото на българския еврокомисар Мария Габриел е точно това, което е стимул България да реализира сериозен напредък в тази сфера“, допълни той.
NS-Svetovna_turgovska_organizacia-sreshtaSNIMKA4
„За нас като отворена икономика е важно да развиваме търговията“, заяви заместник-председателят на комисията Ивелина Василева. Тя допълни, че освен цифровата икономика, зелената икономика също има своето бъдеще. Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев отбеляза, че българската икономика е тясно свързана с тази на Европейския съюз, защото 70 на сто от експорта ни е към страните-членки на ЕС.
NS-Svetovna_turgovska_organizacia-sreshtaSNIMKA1
Генералният директор на Световната търговска организация покани парламентарна делегация да посети тяхната централа в Женева, където ще могат да се обсъдят въпроси за развитието на търговията.


Leave A Reply