Боевете в сирийското предградие Източна Гута продължават, въпреки „хуманитарният коридор“, обявен вчера от Русия. Това твърди ООН. говорител на организацията заяви, че обстановката на терен не позволява медицински евакуации или доставката на помощи за цивилните. Турският премиер Бинали Йълдъръм междувременно предупреди, че Източна Гута не бива да се бърка с операцията на Анкара в Африн.

снимка: Reuters

снимка: Reuters

Три нови бомбардировки бяха проведени в Източна Гута след обявеният от Владимир Путин „хуманитарен коридор“. Това съобщиха от Сирийската обсерватория за правата на човека, цитирани от Ройтерс. В понеделник руският президент, съюзник на Башар Асад срещу бунтовниците, разпореди спиране на огъня от 9 до 14 часа местно време. Говорителят на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН Йенс Лаерке заяви, че ситуацията на терен не позволява влизането на конвои с помощи, нито пък медицинска евакуация от предградието на Дамаск. Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм от своя страна коментира във вторник, че Анкара е много загрижена за ситуацията в Източна Гута. Той обаче повтори мнението на президента Ердоган, че Източна Гута не е Африн.

снимка: EPA/ BGNES

снимка: EPA/ BGNES

„Има някои хора, които бъркат операция Маслинова клонка, които водим в Африн, с това което става в Източна Гута. Очевидно е, че приетата резолюция на ООН е за Източна Гута. Защото ние водим една прочистваща операция срещу терористите с окървавени ръце, за да спасяваме цивилни“, заяви Бинали Йълдъръм, премиер на Турция.

В събота Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, настояваща за незабавно 30-дневно примирие на територията на цяла Сирия. За последните 9 дни в Източна Гута са загинали най-малко 568 цивилни, включително много деца.


Leave A Reply