Днес в Казахстан влезе в сила забрана за говорене на руски език по време на заседанията на правителството, въпреки че много министри го предпочитат пред родния си казахски език, съобщава „Ройтерс“. Президентът Нурсултан Назарбаев, който притежава широки правомощия и който обръща голямо внимание на общественото мнение, е издал заповедта по темата вчера.

Нурсултан Назарбаев, снимка: kapital.kz

Нурсултан Назарбаев, снимка: kapital.kz

Единственият лидер от съветската епоха, който все още е на власт, 77-годишният Назарбаев управлява централноазиатската страна от 1989 г. насам. Той говори и двата езика, като превключва между тях в речите си. Много казахстанци обаче, включително някои високопоставени държавни служители, не знаят и двата езика и предпочитат руския, като заседанията на правителството като цяло също са двуезични.

снимка: ratel.kz

снимка: ratel.kz

Но на днешното заседание, излъчвано на живо по държавната телевизия, само на образователния министър Йерлан Сагадиев е било разрешено да говори на руски език. Изключения са били направени и за властници от провинцията, които са участвали в заседанието по видеовръзка. След обявяването на независимостта на Казахстан много от бившите съветски републики преминаха през процес на скъсване на отношенията с Москва, известен като дерусификация. Казахстан, който започна да се самоуправлява през 1991 г., не прекъсна разко връзките си с Москва, отчасти защото етническите казахстанци по това време съставляваха по-малко от половината от неговото население.

Владимир Путин и Нурсултан Назарбаев, снимка: Alexander Begej

Владимир Путин и Нурсултан Назарбаев, снимка: Alexander Begej

Четири години по-късно Назарбаев направи руския втори официален език в страната. Но в преброяването, проведено през 2009 г., само 62% от населението са заявили, че владеят писмено и говоримо казахски език, докато 85% са заявили, че владеят руски. Етническият баланс се е променил с времето, като казахстанците съставляват 69% от 18-милионното население на страната, докато етническите руснаци съставляват само една пета. Руският език обаче продължи да доминира, създавайки публичен натиск правителството да насърчава казахския език по-активно.


Leave A Reply