Парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за банковата несъстоятелност. „За“ отхвърляне на ветото гласуваха 13 народни представители, „против“ гласуваха 7 депутати. Така Законът за банковата несъстоятелност беше повторно подкрепен от правната комисия. В дебатите по ветото депутатът Хамид Хамид от ДПС изтъкна: „Не споделяме мотивите на държавния глава“. „Предложените от нас текстове са съобразени със законодателството“, заяви той. „Мисля, че става въпрос за неразбиране на предложените текстове. Ще гласуваме „за“ повторното приемане на закона в зала“, каза още депутатът.

Хамид Хамид снимка: БГНЕС

Хамид Хамид
снимка: БГНЕС

Тодор Байчев от БСП посочи, че предлаганите промени в Закона за КТБ няма да попълнят пропуските, каквато е целта на вносителите. „Законопроектът е противоконституционен, нарушава принципа на правната сигурност, ще създаде правен хаос“, заяви той. „Когато става въпрос за обществен интерес, законодателят ще бъде безкомпромисен към тези, които търсят как да заобиколят правилата – този сигнал даваме“, заяви в отговор Йордан Цонев.

Йордан Цонев, снимка: БГНЕС

Йордан Цонев, снимка: БГНЕС

Крум Зарков беше категоричен, че депутатите от БСП ще подкрепят ветото на президента. „Това е поредното извънредно законодателство, дано допринесе до по-добри резултати, отколкото предишните такива, които не дават яснота“, коментира той. „Цифрите, съобщени от колегите от ДПС, са достатъчно солидни, за да създадем закон, който е на висотата на предизвикателствата“, заяви депутатът. Секретарят на ПГ на БСП Филип Попов коментира: „Спорна е полезността на закона, доколко с него ще може да се възстанови несъстоятелността на банката“. „Разбирам целта на вносителите, действително следва да се запази масата на несъстоятелността на КТБ със всички възможни средства, но това не е правилният инструментариум“, каза още той.

КТБ

На 21 февруари президентът Румен Радев наложи вето и върна за повторно разглеждане 3 параграфа от Преходните и заключителните разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност. Промените бяха приети от парламента на 9 февруари. Според държавния глава обществото има нужда да знае конкретните последици от приетия закон.

Румен Радев

Тогава от ДПС изтъкнаха, че има неразбиране на предложенията им, които осигуряват активите да не бъдат разграбвани, да стоят в масата на несъстоятелността докато не се произнесе съдът. Промените целят и да се противодейства на вторичното разграбване на активите на банката. От ГЕРБ се усъмниха дали президентското вето не е свързано с Елена Йончева и отказа ѝ да отговори дали е участвала ли е в съдружие с офшорна фирма, която в съдружие с друга е източила 42 млн. лева от КТБ.


Leave A Reply