В Министерството на здравеопазването бе подписан Националният рамков договор (НРД). На официална церемония присъстваха ръководителите на НЗОК, Българския лекарски съюз (БЛС), Българския зъболекарски съюз (БЗС) и Министерството на здравеопазването. Националният рамков договор за 2018 г., който трябва да влезе в сила от 1 април, предвижда 148 млн. лева повече за болничната и 14 млн. лв. повече за извънболничната помощ в сравнение с миналата година. Днес бе последният срок за неговото подписване. Документът бе подписан от шефовете на БЛС и БЛЗ, от членовете на управителния съвет на двете съсловни организации, от подуправителя на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, от председателя и членовете на НЗОК, и е преподписан от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. На церемонията присъства и председателят на здравната комисия Даниела Дариткова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

След подписването на договора Кирил Ананиев заяви, че от министерството са положили много усилия, но и са направили много отстъпки при подписването на договора, за да се осигури спокойствие в системата. Той подчерта, че НРД осигурява над 400 млн. лв. за здравния сектор, а близо половината от клиничните пътеки са увеличени като средства. Повече пари са дадени за детското и майчиното здраве, за превенция, за рехабилитация, за личните лекари и др. „Това не е най-добрият договор, но е по-добър от действащите досека“, каза Ананиев. Ключовите думи за НРД 2018 за него са контрол и дисциплина.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На въпрос към министър Ананиев как са се разбрали да заплатят задълженията с чуждите здравни каси, той отговори, че благодарение на премиера и на финансовия министър са постигнали договорка и че от Министерството на здравеопазването са убедили ръководството на държавата, че имат готов план за да не изпадне касата в неплатежоспособност заради тези средства. „Задълженията не влияят върху новия НРД“, увери Ананиев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

От Министерството на здравеопазването са влезли в контакт с техните контрагенти и до 15 май ще направят разсрочване на задълженията до края на годината, като използват предвидените за тази цел 73 млн. лв. Повече средства ще бъдат отпуснати и за над 130 клинични пътеки в болнична помощ. За 2018 г. приоритет в НРД са медицински дейности за майчинското и детското здравеопазване, както и на ражданията. Значително завишени параметри са постигнати и в извънболничната помощ. Тази година е обърнато и сериозно внимание на социално значимите заболявания в рискова група при жените от 30 до 40 години, които ежегодно ще се възползват от профилактичен преглед при гинеколог с възможност за изследване на цитонамазка. Увеличени са и обемите за мамографско изследване с оглед ранно откриване на злокачествени заболявания на гърдата.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В клиничните лаборатории също са предвидени по-големи обеми, необходими за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари. За джипитата ще бъде завишена бройката на направленията, които личните лекари дават за преглед при специалист.

 


Leave A Reply