„Бунтовниците в Източна Гута възпрепятстват доставките на хуманитарна помощ и изтеглянето на цивилните граждани от обсадения сирийския град, като същевременно продължават да обстрелват столицата Дамаск“, заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, предава РИА Новости. „Тежка хуманитарна криза преживява народа в Сирия. Резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН създаде рамки за съгласуване на условията на всички страни за облекчаване на съдбата на цивилното население на територията на цялата страна“, подчерта той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Русия, заедно с правителството на Сирийската арабска република вече обяви създаването на хуманитарен коридор в Източна Гута. В случая обаче бойците и техните спонсори все още възпрепятстват предоставянето на помощ и евакуацията на граждани, желаещи да напуснат този район, като продължават да бомбардират Дамаск“, подчерта Лавров в реч пред годишната сесия на Съвета на ООН по правата на човека, която се провежда в швейцарския град Женева.

сирия армия

„Съхраняването на нестратегически ядрени оръжия на САЩ в Европа, както и „съвместните ядрени мисии“, възпрепятстват ядреното разоръжаване“, заяви външният министър на Руската федерация Сергей Лавров в рамките на Конференцията. „Ядреното разоръжаване се възпрепятства от съхранението на американско нестратегическо ядрено оръжие в Европа, което се съпровожда от дестабилизиращата практика на „съвместни ядрени мисии“, подчерта първият дипломат на Москва.

снимка: Nuclear Missiles

снимка: Nuclear Missiles

Съгласно думите му, в рамките на тези мисии „в грубо нарушение на Договора за неразпространение на ядрени оръжия, неядрените държави от НАТО участват в планирането на използването на американски нестратегически ядрени боеприпаси“. „На всички трябва да е ясно, че САЩ подготвят въоръжените сили на страните от Европа за използването на тактически ядрени оръжия против Русия“, подчерта Лавров.


Leave A Reply