„Воля“ ще предложи законови промени, с които да не се допуска участие на коалици в предизборната борба“, обяви на брифинг в Народното събрание председателят на партията Веселин Марешки. Той смята, че италианският вариант е по-добър – партиите предварително обявяват с кого ще се коалират след вота, но участват самостоятелно в него. Според лидера на „Воля“ НФСБ, „Атака“ и ВМРО имат непримирими противоречия помежду си, но са се събрали в коалиция, за да влязат в парламента, защото са били наясно, че не могат поотделно.

"Обединени патриоти" снимка: БГНЕС

„Обединени патриоти“
снимка: БГНЕС

По думите на Марешки, ако трите формации бяха участвали сами на изборите, са щели да последват примера „на другия турлюгювеч, т.нар. Реформаторски блок, в който всички се бяха събрали, колкото да влязат в парламента“. „Ако нямат място в Народното събрание, как сега имат място в управлението на държавата и вчера ни разиграват поредните циркове“, попита той, визирайки различните позиции на националистическите формации от патриотичния съюз по изказването на руския патриарх Кирил.

„Недопустимо е такова обидно отношение на който и да е български представител към „високи“ гости, по този начин се слага пореден прът в колелото на взаимоизгодните българо-руски отношения. Заставаме по неясен начин на страната на злите сили, които се опитват да ни противопоставят – нашите два бартски народа“, посочи лидерът на „Воля“. От друга страна, от партията не приемали чужд гост, независимо кой е, да се държи назидателно към българските институции.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„На трето място, не видяхме по никакъв начин реакцията на президента и на президентската институция, когато чужд гражданин се държи невъзпитано и наставнически към българския народ“, добави Марешки. Той декларира, че „Воля“ ще подкрепи искането на ПГ на ГЕРБ за разсекретяване на стенограмата от разговорите между президента Румен Радев и патриарх Кирил.


Leave A Reply