Водите на язовир Рогозен рязко повишават нивата си заради обилното снеготопене през последните два дни. Проблем там създава преливникът, който е частично разрушен. „То всъщност преливника не е страшен, нали, че има много вода в него. Страшен е, че е вече много стар и амортизиран и има възможност да рухне на 100%. Около 300 метра от него вече са тотално компрометирани. Останали са 40-50 метра“, заяви Тодор Алексиев – кмет на община Хайредин.

От нощта екипи на Пожарната и Гражданска защита работят по обезопасяването на водния обект. 0„Изпомпват вода. Сега ще дойде още една такава машина. От другата страна пък други машини хвърлят заскалявка вътре в преливника на язовира с цел да намалят скоростта на водата на преливането.
Заради опасност водите от язовира да залеят къщи в съседното село Бързина част от хората там са евакуирани. Втори ден те са настанени при близки, като са взели най-необходимото“.

Днес цял ден хората с притеснение слагаха белези на брега и отчитаха с колко е придошла водата.
В готовност за евакуация са и 11 човека от село Ботево, чиито домове също са застрашени, ако водата продължи да покачва нивата си.


Leave A Reply