Контролираме 190 язовира в страната, като към края на деня в сряда имаше пет проблема – т.е. лек прилив, но всичко беше в рамките на контролираното, така че няма опасност. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Макар че имахме очаквания снеготопенето да бъде в порядъка на 13 куб./сек, а вчера се получиха 135 куб./сек. – над 10 пъти повече, но пак казвам, че няма проблем, бяха взети всички необходими мерки“, обясни министър Димов. Той посочи, че още от края на февруари е започнато контролирано освобождаване на обеми в язовирите. „Към тази сутрин в яз. „Тича“ има изтичане около 1,6 кубика над контролираното, което е 19 кубика. Само за сравнение – реката може да поеме 250, така че не можем да говорим за какъвто и да е проблем към този час. Притокът вчера е бил 135 куб./сек., а в момента е 40 куб./сек – т.е. много рязко е намалял. При всички положения нивото на язовира, което се поддържа, е доста високо и може би трябва да се преразгледа. И се разбрахме вчера с министър Порожанов дали яз. „Тича“, който преди се е държал на по-ниско ниво, не трябва да се върне на него. Но на този етап няма никакъв проблем“, каза още министърът на околната среда и водите.
язовир
Министър Димов посочи, че в рамките на населените места отговорността за язовирите е на кметовете, а извън населените места – на областните управители. „Има предписания за цялата страна всички те да почистват участъците, за които носят отговорност. Мерки се взимат във всички райони според възможностите“, каза още той. „Нещо, върху което работим много активно, е система за ранно предупреждение и за управлението на водите в реално време – тя прекара 2 години в процес на обжалване. Това е доста дълъг период, беше върната в съда в начален етап през декември и в момента правим всичко възможно да я върнем, защото тази система може да спаси живот“, коментира министър Димов.


Leave A Reply