Турция отправи поредните заплахи към Кипър във връзка с правото за проучване за газ и въглеводороди в ексклузивната икономическа зона на островната страна.

Кипър

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм, който проведе съвместна пресконференция с премиера на Северен Кипър Туфан Ерхуман, заяви, че провокативните ходове в източното средиземноморие ще предизвикат ответни действия, като добави, че проучванията за природен газ ще продължат само, след като кипърският проблем бъде разрешен, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema, цитиран от Агенция „Фокус“.

Турският премиер изрази раздразнението си и от факта, че Атина е повдигнала въпроса за ареста на двама свои военнослужещи в Брюксел. Разпалвайки напрежението още повече, както пише Protothema, той е коментирал и изгарянето на турски флаг по време на протест в Атина, заявявайки че подобни действия са неприемливи и че турското правителство няма да говори с тези, които правят подобни неща. По думите на Йълдъръм турците са дали живота си за тези символи.


Leave A Reply