Българският патриарх Неофит получи от името на Българската православна църква почетния знак „Шофар“ на Организацията на евреите в България „Шалом“ и на Обединението на българските евреи в Израел „Ехуд Олей България“, както и сертификат за незабрава за 75-годишнината от спасяването на българските евреи. Това съобщава отделът „Връзки с обществеността“ при Светия синод на БПЦ.

снимка: bg-patriarshia.bg

снимка: bg-patriarshia.bg

Наградата за БПЦ-БП е връчена с благодарност за активната дейност по спасяването на българските евреи от изпращане в нацистките лагери на смъртта по време на Холокоста и за борбата на Църквата срещу дискриминирането на евреите у нас през периода 1941-1944 г. В Синодалната палата, за да благодарят отново за доблестта и смелостта на БПЦ-БП, са дошли представители на всички еврейски организации. Патриарх Неофит е казал, че през годините Българската православна църква и еврейската общност винаги са си спомняли за трудностите през времето на Втората световна война, но това е било и с чувство на благодарност за благодеянието, сторено от смелите български митрополити, начело с екзарх Стефан и с Пловдивския митрополит Кирил, станал по-късно български патриарх.
снимка: bg-patriarshia.bg

снимка: bg-patriarshia.bg

На срещата са присъствали Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия синод, и ставрофорният иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийската епархия. Спасени български евреи от лагерите на смъртта са споделили свои спомени от дните, когато единствената им надежда за спасение е била Българската православна църква. „Учим децата си, че България каза „не“ на фашизма. По-големите държави предадоха евреите, но България се възпротиви“, е казал д-р Александър Оскар.
снимка: bg-patriarshia.bg

снимка: bg-patriarshia.bg

Представителите на еврейските организации са споделили, че благодарение на Българската църква, щом са се прибрали в Израел, са установили добри и здрави връзки с Йерусалимската патриаршия, на която и досега оказват голяма помощ. Както и това, че и до днес продължават да учат внуците и правнуците си на български език и история. В знак на благодарност българското училище в Израел носи името на българския патриарх Кирил. А споменът за жертвената любов на Светия синод на БПЦ се надяват да остане завинаги в живата памет на всички оцелели от лагерите на смъртта.
снимка: bg-patriarshia.bg

снимка: bg-patriarshia.bg

След срещата патриарх Неофит е показал на гостите си заседателната зала, в която е взето съдбоносното решение Светият синод да се възпротиви и да се застъпи за еврейската общност. Изпят е бил и тропарът на Петдесетница, който се пее преди всяко заседание на Светия синод на БПЦ.


Leave A Reply