Най-старата изба в Южна България “Вила Ямбол“ спечели най-много медали за България на световния винен конкурс Vinalies Internationales, който се проведе в Париж в началото на месеца. Общо избата обра 5 отличия, в това число единствения златен медал за родно вино. Големият приз отиде при тероарното вино от микрорайона Болярово от сорта Каберне Совиньон 2015 г.

informobg1

Сребърни медали получиха Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат. Общо българските вина с медали от Vinalies Internationales са 18. С три сребърни отличия се прибра и избата в Съединение – New Bloom Winery за своето едноименно New Bloom Регент, за Face-to-Face Совиньон блан 2017 и за Face-to-Face от Каберне Совиньон и Сира. Три са медалите за Domaine Boyar, два – за Katarzyna, два за Midalidare. В надпреварата участваха над 3500 изпратени проби.

informobg3

За пет дни общо 150 винени експерти от 40 националности се включиха в сляпата дегустация. Журито се разделя в групи от 5 до 7 души, като по регламент двама от членовете на всяка комисия трябва да са французи. След сляпа дегустация на всяка една проба председателят на комисията обобщава в реално време направените коментари и, ако е необходимо, се пристъпва към дискусия докато се оформи единно мнение за виното. Конкурсът се организира от Съюза на енолозите във Франция от 1994 година насам.

 

„Tова наистина е голямо признание за качеството на нашите вина и показва, че усилията ни да създаваме вкусни и балансирани продукти и то бих казал на  много добра цена, отговарят на най-високите стандарти“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

 

Тероарното вино със златен медал е произведено от лозов масив до град Болярово и е отлежало 18 месеца в френски дъбови бъчви. Там избата разполага с близо 500 дка от френския сорт Каберне Совиньон. Гроздето се бере на ръка при контролиран добив, разказаха още от екипа на избата. Много рядко се случва чуждо розе да получи медал на конкурс във Франция.

informobg2

Интересен е фактът, че със сребро се прибира и млада ракия, произведена от „Вила Ямбол“, без отлежаване в бъчви, от сорта Мускат, посочиха още експертите по повод сребърните медали на конкурса.  В момента „Вила Ямбол“ бутилира бутикова партида от Болярово и се очаква да го пусне на пазара през септември. Освен него, производителят има амбицията да предложи през есента още две тероарни вина от микрорайони – от Тополица и от Тенево.


Leave A Reply