„Председателството е в своя пик“, заяви министърът, отговарящ за Българското председателство на Съвета на ЕС, Лиляна Павлова на форум, на който ЕНП и ГЕРБ поставиха началото на инициативите на местно равнище за европейските избори през 2019 г. под мотото „Европа започва във Вашето село/град/ регион. „Работим активно по всички теми, които бяха идентифицирани. Четири са основните приоритети на Българското председателство. По всеки един от тях може да отчетем конкретен напредък, нещо, с което може да де гордеем. Получаваме добра оценка от всичките ни европейски партньори“, изтъкна Павлова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Тя припомни, че именно дебатът за бъдещето на Европа и това каква Европа искаме, е една от основните теми на председателството ни. „По втория приоритет за сигурността и миграцията може да отчетем напредък също, защото България предложи текстове, с които да може да вървим напред и да бъдем солидарни с тези, които се нуждаят от убежище. В същото време да сме отговорни да не понасят отговорност само държави, които са на първа линия или държави, където мигрантите отиват, а всички да понесем отговорност“, коментира Лиляна Павлова.

колаж: informo.bg

колаж: informo.bg

Третият приоритет, който Павлова нарече специален принос в европейския дневен ред, е именно темата за Западните Балкани. „Днес със задоволство може да кажем, че темата за Западните Балкани и европейската перспектива за тях е високо в европейския дневен ред като дългосрочен необратим процес, около който трябва да се обедним всички“, посочи Павлова.

снимка: Informo.bg

снимка: Informo.bg

Тя бе категорична, че бъдещето на Европа минава през стабилността на Западните Балкани. „Европа няма да бъде завършен проект, ако Западните Балкани не са в него. Ние трябва да подкрепим Западните Балкани. Перспективата за тях не значи фалшиви обещания за бързо присъединяване. Всяка една от тези държави има да извърви дълъг път, но това е задаване на посока“, каза още Лиляна Павлова.

 


Leave A Reply