Хайко Маас ще бъде новият външен министър на Германия, а Олаф Шолц застава начело на финансовото ведомство. Шолц ще бъде назначен и за вицеканцлер. Това обяви председателят на ПГ на германската социалдемократическа партия Андреа Налес в Берлин. Маас заменя на поста Зигмар Габриел, който в четвъртък обяви, че няма да вземе участие в новата голяма коалиция на канцлера Ангела Меркел. Хайко Маас служи като правосъден министър в предишния кабинет на Меркел. Олаф Шолц пък досега беше кмет на град Хамбург.

снимка: EPA/BGNES

снимка: EPA/BGNES

Общо 6 министерски кресла се съгласи да отстъпи Меркел, за да може да сформира кабинет – повечето от тях ключови. Постът на външен министър е от изключително икономическо значение заради водещата роля на Берлин в ЕС.
Германия, ХСД, ГСДП
Агенция ДПА цитира свои неназовани източници, които твърдят, че Министър на труда в новото коалиционно германско правителство ще бъде Хубертус Хайл. Хайл понастоящем е депутат в Бундестага от северната германска провинция Долна Саксония. Катарина Барли пък поема поста на правосъден министър. Друга жена – Свеня Шулце, поема екоминистерството, а ведомството, отговарящо за семейството ще бъде водено от Франсиска Гифи.

В неделя 66% от членовете на социалдемократическата партия дадоха подкрепа за сформирането на нова голяма коалиция заедно с Консервативния блок на Ангела Меркел. Очаква се новото правителство да встъпи в длъжност до средата на март.


Leave A Reply