Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в САЩ подаде съдебен иск срещу щата Флорида. Губернаторът Рик Скот подписа спорен закон, увеличаващ минималната възраст за закупуване на оръжие от 18 на 21 години. Същевременно обаче предвижда учителите и персоналът в гимназиите да бъдат снабдени с оръжия и обучени как да ги използват. Поводът за промяната в законодателството е масовата стрелба в училище в щата, при която бяха убити 17 души.

Рик Скот, снимка: usaherald.com

Рик Скот, снимка: usaherald.com

От Асоциацията по оръжията обаче твърдят, че този закон нарушава втората поправка от американската конституция, която дава правото на всеки гражданин да носи огнестрелно оръжие. Скот, който е твърд поддръжник на оръжейното лоби, обаче се оказа притиснат от гражданското недоволство и многобройните протести след масовото убийство. „Аз съм член на асоциацията на притежателите на огнестрелни оръжия, сигурен съм, че има и такива сред нас, които са съгласни с този закон, както и такива, които не са. Но сега действам така както е правилно, като баща, дядо, губернатор. Имаме нужда от добри закони в нашите училища и повече лекарска помощ за психичното здраве“, заяви Рик Скот.

снимкла: StayHunting.com

снимкла: StayHunting.com

Законът също така забранява поставянето на специално приспособление, което прави полуавтоматичните оръжия в автоматични. По този начин пистолет или пушка не могат да изстрелват стотици патрони в минута, което според експертите води до много повече жертви при подобни инциденти. Приемането на документа именно във Флорида, където оръжейното лоби и изключително силно, се смята за важна стъпка на национално ниво. Други пет щата вече дадоха заявка, че също готвят законови промени – това са Алабама, Кентъки, Пенсилвания, Роуд Айлънд и Юта.


Leave A Reply