„С постановление днес ще дадем 3 млн. лева на Хайредин да отидат да правят язовирите“, каза премиерът Бойко Борисов на извънредното правителствено заседание за обсъждане на мерки за гарантиране на сигурността на населението заради преливането на язовири в страната. „Те трябва да минат през обществени поръчки, ще минат години, ще се обжалват. Дотогава страховете на хората стоят. Правим това години наред“, посочи той.

21d87091cdaa499ba2c520bb6bda82be

„Това, което ме вбесява най-много, е, че слушам само как нещо не може да стане. За нещо трябвало специално постановление, което не можело да се направи, защото било в разрез с обществените поръчки“, коментира Бойко Борисов. „Провел съм срещи с хидроинженерите от Враца, които се занимават с това. Едната страна на язовира я взривявали бракониери, после е възстановявана. На другата, аварийно правена, преливникът не работел“, поясни премиерът. „Какво толкова сложно има на тези съоръжения, това са кранове, които се поддържат в изправност“, попита той.

язовир, БГНЕС

„Искам да решим този въпрос с язовирите днес, хората да отидат да го направят, не може през 2-3 години да си говорим едно и също“ каза още премиерът. „Най-малкият проблем в случая са парите. Въпросът е как да го направим незабавно“, посочи той. „Вече поне имаме структура, която следи кое е предаварийно и аварийно състояние. Хората какво си мислят, като видят, че язовир е в предаварийна ситуация – веднага започват да се плашат, защото няколко пъти ставаха наводнения“, коментира премиерът. „Задават въпроса – какво правим? Ние правим много, но резултатът ни е много малък“, изтъкна Бойко Борисов.

снимка: Георги Димитров

снимка: Георги Димитров

„Колегите казват, че дори не е формулирано точно какво е язовир. Има много микроязовирчета, които с дъждовете се пълнят и след това създават проблеми“, поясни той. „Министърът на икономиката Емил Караниколов предлага отделна аварийна компания, която да се занимава само с язовирите, или да ползваме хората на Националната електрическа компания, които наблюдават и ремонтират държавните язовири“, каза още премиерът.


Leave A Reply