„Президентът на ЕНП да внимава с определенията към социалистите в България“, съобщава ПЕС. „Партията на европейските социалисти изразява дълбоко учудване от нападките, които президентът на Европейската народна партия, Жозеф Дол, си позволи да отправи към българските социалисти по време на посещението си в София на 9 март.“, съобщиха от пресофиса на лидера на ПЕС Сергей Станишев.

Жозеф Дол, снимка: euractiv.com

Жозеф Дол, снимка: euractiv.com

В официално прессъобщение, разпространено от ГЕРБ, партия – член на ЕНП, Жозеф Дол е цитиран да казва: „Според мен българските социалисти не съществуват, откакто България пое Председателството, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа.“ „За сведение на г-н Дол, според последните социологически проучвания, БСП има близо 19% от подкрепата на избирателите срещу 21% за ГЕРБ – факт, за който най-вероятно неговите домакини са пропуснали да го информират“, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Бузлуджа, 2016 г.

Бузлуджа, 2016 г.

„Комплиментите, отправени от президента на ЕНП към българския премиер, че правителството му е най-доброто, също будят недоумение. ГЕРБ в момента управлява България в коалиция с националистически партии, а на управляващите постоянно им се налага да разясняват анти-европейските изказвания на коалиционните вицепремиери и министри“, коментира Станишев. Той допълва, че „последният случай беше само преди месец, когато вицепремиер нарече европейския депутат Ска Келер „Зелена джихадистка“. През 2013 г. самият Дол определи един от настоящите коалиционни партньори на ГЕРБ като „ксенофобска партия, която яростно отрича европейския път на България“.

Борисов, Обединени патриоти

„Социалисти в Европа и в България съществуват и те са на мястото си, за да следят за интересите на гражданите, да се борят за социална справедливост и да не позволяват европейските страни да бъдат подвеждани към еднолична власт, както стана с Орбан в Унгария, чиято партия също е член на ЕНП“, допълни президентът на ПЕС Сергей Станишев.


Leave A Reply