Служителите на затворите и на съдебната охрана излизат на втори национален протест, обявиха от Синдиката на служителите. В началото на месеца министърът на правосъдието Цецка Цачева обяви, че в Закона за държавния бюджет от 1 януари 2018 г. е заложено увеличение на заплатите на служителите с 5%, но синдикатите отказаха това увеличение с писмо.

снимка: offnews.bg

снимка: offnews.bg

Въпреки предложението от правосъдното министерство за 5-процентно увеличение на заплатите, служителите на съдебната охрана и на затворите излизат на протест. Тяхното искане за увеличение остава 20%, а вторият им национален протест ще мине под мотото „Европа и за нас“. От Синдиката на служителите припомниха, че се борят за изравняване на статута с този на служителите на МВР по отношение на заплащането и специфичните условия на труд.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Недоволните служители искат и кадрово обезпечаване заради голямото текучество на кадри. Те настояват за 700 допълнителни бройки за затворите и 600 щатни бройки за „Съдебна охрана“. Шествието ще се проведе в София, като протестиращите ще заявят исканията си пред Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и Министерския съвет.


Leave A Reply