В България все повече банки планират въвеждането на мобилните разплащания с цел по голяма сигурност и улеснение на потребителите. Другата причина за тази промяна е навлизането на технологичните гиганти като Google, Facebook или Amazon в банковата сфера. „Първото предимство на плащането през мобилното устройство е в това, че не трябва да носите своята дебитна карта навсякъде с вас. По отношение на личната ви информацията, тя е по сигурна, защото не е написана на вашата карта, а е скрита дълбоко в сървърите на приложението. Отделно и начинът за защита е по ваш избор, а не 4-цифрен пин код, който лесно може да бъде разгадан“, заяви Даниел Дьодерлайн, мениджър в европейска компания.

мобилно плащане

За да платите чрез мобилния си телефон, е нужно да имате единствено инсталирано специално приложение и телефонния номер на човека, на когото искате да преведете пари. „Мобилното плащане е нещо ново. Един от вариантите е плащането от човек на човек. Вземете например, ако ние с вас отидем да пием кафе тук в София. И вие платите, защото имате пари в кеш. Но това означава, че аз ви дължа половината от сметката. Така аз просто ще извадя телефона си, ще напиша вашия телефонен номер и ще ви изпратя дължимата сума“, обясни Даниел Дьодерлайн.

мобилно плащане

Норвегия, Швеция и Дания са част от страните, които успешно използват системите за мобилни плащания. „Вече 3 години в Норвегия хората използват възможността за мобилно плащане. Носенето на пари в кеш и плащането от ръка на ръка става все по-рядко. В Норвегия вече близо 70% от населението плаща с помощта на мобилния си телефон“, посочи експертът. Според него е напълно възможно мобилното разплащане у нас да бъде достъпно до края на годината. При него няма лимит и е възможно дори човек да си купи къща само с едно кликване на бутона на телефон.


Leave A Reply