Снощи руската държавна телевизия „Россия 24“ излъчи цялото интервю с президента Румен Радев в предаването „Формула власти“, чийто водещ е известният руски журналист Михаил Гусман, който е и първи зам.-генерален директор на ТАСС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Интервюто е направено на 1 март на „Дондуков“ 2, в навечерието на посещението на руския патриарх Кирил у нас. Тогава Радев заяви, че еврофилия не трябва да бъде равнозначно на русофобия и че „връзките между нашите народи са живи, особено в чисто човешки, емоционален, културен план и ако щете, на религиозно равнище, но в политически и икономически план нашите връзки бяха накърнени по време на прехода. Мисля, че нашите отношения трябва да се развиват и да вървят напред“.

Президентът каза още, че Санстефанският мирен договор е „възкресил България“ в границите, за които са мечтали възрожденците. Той добави, че Берлинският договор и „целият 20-и век“ са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

България, Русия

Той напомни, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение. Според него най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова „те ще преживеят всяка политическа зима“.

Радев

А попитан как е решил от военен летец да се потопи в политиката, Радев отвръща: „Професията военния летец изисква пълна физическа, интелектуална и психическа мобилизация. Авиацията е любов за цял живот. Това е уникална професия. Но тези качества трябват и в политиката“. После Радев прави паралела – че докато по време на въздушен бой важи рицарският кодекс, той невинаги се спазва в политиката.

Цялото интервю с президента може да гледате във видеото:


Leave A Reply