Стойността на търговския стокообмен между България и Германия през изминалата година е 7,51 млрд. евро, което е ръст от 12,7% спрямо предходната година, това показват данни на Германската статистическа служба, разпространени от Германо-българската индустриално-търговска камара. Резултатите оправдават очакванията за пореден рекорд при търговията, отбелязват от Камарата.

снимка: Cardiff University

снимка: Cardiff University

Българският износ се развива изпреварващо в сравнение с вноса от Германия. Търговският дефицит за Германия е в размер на 136,6 млн. евро. Страната ни е изнесла стоки на стойност 3,82 млрд. евро за Германия, вносът възлиза на 3,68 млрд. евро.

калкулатор, бизнес, икономика, данъци

„Тези резултати говорят за подобряването на състоянието на българската икономика като цяло. Отчитаме ръст при БВП, намаляване на безработицата. Инвестициите също са положителни“, коментира Митко Василев, главен управител на камарата. За пръв път стокообменът минава границата от 7 млрд. евро. „Радващо е, че изнасяме повече, отколкото внасяме. От началото на прехода това се е случвало само веднъж – през 2013 г., допълни още той.


Leave A Reply