На Балканите трябва да градим, да вървим към по-добро устройство и да не допускаме грешките отпреди 20 години. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на възпоменателната церемония в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония.

1203_Ceremonia - 6

„Много скърбим и затова сме тук, защото всеки, който е пратен да изгори в лагерите, не трябва да забравяме. Само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки кръвопролитни събития. Затова смисълът освен да изкажем своя поклон и скръб към убитите, е да разберем, че на Балканите трябва да градим, да работим заедно, да вървим към по-добро устройство и ако щете народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята. Никога да не го забравяме, но политиците да не допускаме такива грешки“, заяви той.

1203_Ceremonia - 10

Премиерът Борисов, заяви още, че „в една от най-големите синагоги в Европа и със сигурност най- красивата – в София, ние отчетохме и направихме дълбок поклон пред българския народ, църква, интелектуалци, които в тези най-жестоки времена са успели да спасят 48 000 евреи и затова българският народ заслужава голямо уважение.“

1203_Ceremonia - 2

„Светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание и затова всички сме дошли да поскърбим заедно с македонския народ за тези, които не са успели да се измъкнат живи от нацистката машина. Благодаря затова, че сме тук“, заяви още Борисов.

Борисов Заев


Leave A Reply