Европейската инвестиционна банка направи заявка да участва за осигуряване на финансирането на АЕЦ „Белене“. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Белене.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Приоритет на правителството е да намерим най-доброто решение за България. Знаете, че проектът АЕЦ „Белене“ води своето начало от 80-те години. Фактът, че до ден днешен не е намерено решение на този проект, означава, че има някакви детайли през годините, които не са могли да бъдат уточнени. Мисля, че е дошло време наистина да мобилизираме сили, експертен потенциал, всички ние като нация, народ, така че да намерим най-доброто решение“, посочи Петкова.

снимка: AtomInfo.BG

снимка: AtomInfo.BG

По отношение на идеята на премиера Бойко Борисов АЕЦ „Белене“ да се превърне в балкански проект, министър Петкова я определи като много добра.

„Европейската инвестиционна банка направи заявка да участва за осигуряване на финансирането на този проект. Оттук нататък предстои да проведем комуникации с тази банкова институция. Всички предпоставки този проект да бъде реализиран са налице. Имаме лицензирана площадка, оборудване, което сме платили, което отговаря на всички изисквания. Имаме необходимите кадри, които могат прекрасно да се справят с тази задача. Оттук нататък остава сериозната крачка напред да се помисли за финансирането, структурирането на проекта, така че да може да се гарантира неговата експлоатация, реализация на пазарен принцип. Мисля, че има голям шанс това да се случи“, коментира Петкова.

Снимка: БГНЕС Проектът за АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС
Проектът за АЕЦ „Белене“

Попитана дали има друг инвеститорски интерес, тя уточни, че има такъв от най-голямата държавна китайска ядрена компания.


Leave A Reply