Много вероятно е Русия да е отговорна за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, каза британският премиер Тереза Мей пред парламента. Тя даде срок на руската страна до края на 13 март да даде подробни обяснения по случая. В противен случай Лондон ще предприеме мащабни мерки срещу Москва.

„Вече е ясно, че г-н Скрипал и неговата дъщеря са отровени с военен нервнопаралитичен агент от тип “Новичок”, разработен от Русия. Тя е произвеждала това вещество в миналото, има капацитет да го прави и сега. С оглед на предишни санкционирани от руската държава убийства, нашата оценка е, че е твърде вероятно Русия да е отговорна за покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. Има само две правдоподобни обяснения за случилото се на 4 март в Солсбъри. Или това е директно използване на сила от руската държава на наша територия, или руското правителство е изгубило контрол върху това нервнопаралитично вещество и е позволило то да попадне в ръцете на други“, заяви Тереза Мей.

Снимка: telegraph.co.uk Тереза Мей

Снимка: telegraph.co.uk
Тереза Мей

Мей даде срок на Москва до края на деня на 13 март да разкрие детайли за развитието на програмата си за нервнопаралитичното вещество “Новичок”, които да изпрати на Организацията за забрана на химическите оръжия. Премиерът посочи, че руският посланик в Лондон е бил привикан, за да разясни как този химически агент се е оказал в Солсбъри, където на 4 март в безсъзнание бяха открити Скрипал и дъщеря му.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Великобритания трябва да разбере какво точно се е случило със Скрипал, преди да разговаря с Русия. „Вижте, тук сме да говорим за селско стопанство. Целта ни е да създадем по-добри условия за живот на хората. А вие говорите за трагедии. Нека първо британците стигнат до дъното на нещата и тогава ще обсъдим тази тема.“

 EPA/MIIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT/SPUTNIK

EPA/MIIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT/SPUTNIK

Сергей Скрипал (66 г.) и дъщеря му Юлия (33 г.) остават в критично състояние в болница във Великобритания след отравяне с нервнопаралитично вещество. Мей съобщи, че засегнатият полицай, който първи отишъл на мястото в Солсбъри, където ги открили, е в сериозно, но стабилно състояние.


Leave A Reply