„Ние сме дали не малко на Русия, дали сме им азбуката, но не изискваме всеки ден благодарност за това, не изискваме да ни се благодари на други държави. Стремим се да имаме добри отношения, ясна е историческата ни връзка с Русия“. Така коментира пред БНТ външният министър Екатерина Захариева скандала с руския патриарх.Патриарх Кирил

„Не е приятно да се държи такъв тон в която и да е българска институция. Мисля, че е редно както винаги сме благодарили на Русия, да сме благодарни на всички други страни, които са допринесли за българското освобождение. Избори има в Русия, особената интензивност предполагам е свързана с това“, каза още Захариева. „Подготвя се среща на премиера Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин. Датата засега не е уточнена. Двамата са много ангажирани и когато програмите им позволяват, това ще се случи“, съобщи министър Захариева.

„Европейската перспектива на Западните Балкани не е приоритет на България само за шест месеца, а е дългосрочен приоритет. Твърдо сме убедени, че можем да помагаме много“, добави тя.

снимка: EPA

снимка: EPA

„Турският президент Реджеп Ердоган изброи много балкански държави, не само България и в частност Кърджали. Нашата душа също може да бъде доста широка. Границите са се местели, на Балканите особено интензивно. Фактът е обаче, че границите са такива каквито са. Не мисля, че такава реторика е много конструктивна. По добре е да се въздържаме от такива неща“, заяви Захариева по повод изказването за „душевните граници“ на Реджеп Ердоган.


Leave A Reply